De WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. De WHOA moet faillissementen van levensvatbare bedrijven met hoge schulden voorkomen. Na schuldsanering kunnen deze bedrijven gezond weer door.
Hoe voorkomt de WHOA een dreigend faillissement?
Op dit moment kan schuldsanering alleen plaatsvinden als alle schuldeisers hiermee instemmen. Ligt één schuldeiser dwars, dan kan dit leiden tot faillissement. Onder de WHOA kan een bedrijf afspraken met de schuldeisers maken om de schulden te saneren. Bevestigt de rechter deze afspraken (= homologatie), dan gelden deze afspraken voor alle schuldeisers. Dus ook voor de schuldeisers die niet hebben ingestemd met de schuldenregeling. Zij moeten dan akkoord gaan met een gedeeltelijke afboeking of kwijtschelding van de schulden.
De WHOA & achterstallige pensioenpremies
Vaak is een pensioenfonds een van de schuldeisers bij een dreigend faillissement. Valt een schuld in verband met achterstallige pensioenpremies straks ook onder de WHOA?
Uit eerdere rechtspraak kan worden opgemaakt dat pensioenpremies vallen onder de ‘rechten van de werknemer die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst’. De WHOA is niet van toepassing op deze rechten. De pensioenpremie valt daarmee buiten een eventueel schuldeisersakkoord. Is de werkgever het hiermee niet eens, dan zal de rechter hier een uitspraak over moeten doen.
|